Mодел Seiko  Presage SPB069J1,  вдъхновен от небето през нощта и японското очарование от луната. Той съчетава механичното часовникарство на Seiko и японската майсторска изработка под формата на емайл, изразено за пръв път в наситено син цвят на циферблата. Златната луна под формата на полумесец на обратния край на секундната стрелка се движи плавно през синия циферблат, точно както луната се движи през нощното небe.

Япония и луната. Продължително дълготрайно очарование.

От незапомнени времена Япония е била очарована от Луната, а през периода Хеян (794-1185) почитта на нацията към красотата на Луната намира израз в създаването на церемония, на която японската аристокрация  се събира на открито, когато луната е на най-високата точка  и се рецитира поезия, която възхвалява красотата на пълнолунието, особено когато се отразява във водата на езерата, реките и морето. Тези ’Цукими’ церемонии често се придружават от оркестрова музика, яденето на традиционни храни и пиенето на саке, японското оризово вино. Това е традиция, която продължава и до днес и все още се наблюдава широко в цяла Япония.

Дизайнът

Наследството на Seiko и японската любов към луната и двете са изразени в дизайна. Формата на часовите индекси е създадена на основа на първият джобен часовник ‘Time Keeper’, изработен през 1895г.

Върхът на секундната стрелка с форма на полумесец е покрит със златист прах, давайки му специална текстура, която наподобява повърхността на луната и формата й също може да се види на задния капак от сапфир, поставен чрез отлагане на пара.  Каишката от крокодилска кожа е тъмно синя, за да съответства на циферблата и има деликатен блясък, който нежно едва доловимо отразява светлината, също както циферблатът. Всички тези елементи се съчетават, за да създадат часовник, който има класическо излъчване в дизайна, но също и човечност  и топлина, която привлича вниманието. Той изисква да бъде взет, разгледан отблизо и изследван до край .

Синият емайл и майсторството на Мицуру Йокозава

Синият емайлиран циферблат е работа на майстора на емайла Мицуру Йокозава и неговият екип, който изработва бели емайлирани циферблати, които са широко разпространени в другите модели на  Presage. Тъй като повърхността на циферблата на часовника е толкова малка и се гледа на много близки разстояния, дълбочината и равномерността на емайла трябва да са точни. Само чрез контролиране на всеки етап от процеса и дори при коригиране  на състава на емайла в съответствие с атмосферните условия може да се създаде наистина перфектен циферблат. Създаването на всеки циферблат на Presage се контролира от Йокозава и всеки от тях се проверява от неговия опитен поглед. Със създаването на този нов син циферблат той е постигнал още по-впечатляващо майсторство. Тъй като вискозитетът на синия емайл е много по-висок, умението, необходимо за постигане на перфектна равномерност, е още по-голямо.

Лимитирана серия от 1500 броя

Този забележителен часовник включва калибър 6R15 с 50-часов резерв на енергия ивисоко ниво на въртящ момент, което се усеща с  удоволствие  при завъртане на специално изваяната корона. Стъклото от сапфир е двойно извито, така че циферблатът може да се види без изкривяване от всеки ъгъл. Часовите индекси са боядисани десет пъти, за да се повдигнат от нивото на циферблата и върховете на стрелките са извити от квалифицирани майстори мъже и жени, така че да следват контурите на извитите стъкла и така минимизират  дълбочината на часовника.  Той се предлага като лимитирана серия само 1500 броя.