Калибър 5Х задвижва най-усъвършенствания Seiko Astron
От своята първа поява през 2012 г.,  Astron  доказа своя невероятен успех по целия свят. През тези години, стотици хиляди любители на часовниците и световни пътешественици откриват практическите предимства на „реалния живот“ на технологията на Seiko GPS Solar и уникалността на дизайна на Astron, една неустоима комбинация. През този период , калибрите на Seiko GPS Solar се развиват и разрастват до там, че Astron сега предлага Chronograph, Dual-Time, World-Time и Big-Date версии.

Днес нова глава в историята на Astron GPS Solar технологията се отваря с пускането на пазара на изцяло нов калибър 5X, който предлага най-усъвършенстваната функционалност досега. Новата серия Astron 5X e най-малкият и тънък GPS соларен часовник в света . Само 42,9 мм диаметър и 12,2 мм дълбочина.

За да повиши скоростта и качеството на GPS връзката, всеки компонент на GPS модула е разработен отново. Работата на 5Х калибъра е по-бърза и по-чувствителна от всякога.

Само 3 сек. са необходими за да се пренастрои времето напред от Токио до Ню Йорк , благодарение на система, която движи часовата, минутната и секундната стрелка независимо. Новата функционалност също така позволява автоматична настройка на лятно и зимно часово време и дава възможност на носещия да превключва незабавно от основното време към местно време.

Комфорта на китката е допълнително повишен от новата система на закопчалката, която носещия може да използва за да прави минимални корекции, които са много важни когато температурата или други промени влияят върху китката.

Както всеки свой предшественик новият  Astron 5X серия се настройва с натискане на бутон, на всяка часова зона, чрез свързване с мрежата от GPS сателити, като получава цялата необходима енергия единствено от светлината, не се нуждае от смяна на батерия и предлага невероятната точност на атомен часовник, 1 сек. на всеки 100 000г. Той дори се свързва два пъти на ден със сателитната мрежа. Първият път когато сензорът на циферблата засече дневна светлина и вторият път е в зависимост от времето определено предварително и настроено от собственика. Не е ли това перфектният часовник за световен пътешественик.

Новият дизайн е запомнящ се и в същото време изтънчен. Със своя триизмерен циферблат, ясни стрелки , изострени линии и гладки повърхности, които могат да бъдат постигнати само с полиране Zaratzu, дизайнът е наистина отличителен за Astron и перфектността във всеки детайл говори за огромното внимание на всеки етап от производството и за трайната красота като резултат.